Autor Wiadomość
Gość
PostWysłany: Pon 20:43, 04 Wrz 2006    Temat postu:

A jednak istnieje "piróg tarnogrodzki",

więcej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarnogr%C3%B3d
Gość
PostWysłany: Sob 20:41, 05 Sie 2006    Temat postu:

Luchów Górny czy Dolny, Brzyska Wola, Jastrzębiec, tutaj jest znany, znam osobę z Gozdu lipińskiego, która się z tym wypiekiem nie spotkała.
gosc
PostWysłany: Sob 19:32, 05 Sie 2006    Temat postu:

pierog od zawsze ok.40 lat tyle ja wiem byl nieodlacznym skladnikiem menu w swieta wesela chrzty komunie w luchowie Gornym I w Luchowie Dolnym tez
Gość
PostWysłany: Pią 18:00, 26 Maj 2006    Temat postu:

kiedyś tam byłam ale to było z 10 lat temu.Wolałabym Tarnogród bliżej do rodziny, do znajomych miejsc.Jak się coś obije o uszy( w spr. wynajmowania pokoi lub domu na lato) to proszę dać znać na forum.
pozdrawiam
Gość
PostWysłany: Czw 21:12, 25 Maj 2006    Temat postu:

Niestety, z agroturystyką jest problem, nikt na terenie gminy nie prowadzi takiej działalności.
Z tego co wiem to najbliższe są nad Ożanną (Dąbrowica, Ożanna) gm. Kuryłówa pow. Leżajski.
,,wolna``
PostWysłany: Czw 14:56, 25 Maj 2006    Temat postu:

Dzięki za przepis, w sobotę robię tygodniowe zakupy, może znajdzie się w markecie gryka-choć nie tarnogrodzka.
Ciekawe macie to forum piszcie co się dzieje w Tarnogrodzie, dawno tam nie byłam.Czasami będę zaglądać (w miarę wolnego czasu).
Czy w Tarnogrodzie jest rozwinięta agroturystyka, może ktoś wynajmuje pokoje lub domy na wakacje.Jeżeli tak to ,proszę o tel. bądź adres.
Pozdrawiam ,,wolna``
Gość
PostWysłany: Wto 19:24, 23 Maj 2006    Temat postu:

Przepis powrócił na moją stronę, stroną główna, podstrona Kulinaria.

A gryka może być jaką kupisz, nie musi być z Tarnogrodu Very Happy
,,wolna``
PostWysłany: Wto 18:57, 23 Maj 2006    Temat postu:

Nie wiem, czy pieróg jest z Tarnogrodu czy z Biłgoraja, ale dla mnie i moje rodziny pieróg zawsze będzie podstawową potrawą ( regionalną) tego obszaru.
Proszę o oryginalny przepis ,, babciny`` na pieroga.Mieszkam w dużym mieście, więc będę miała trochę problemu ze zdobyciem tarnogrodzkiej gryki. Ale czego się nie robi dla tradycji.
Pozdrawiam
Gość
PostWysłany: Nie 21:59, 21 Maj 2006    Temat postu:

Najśmieszniejsze z pierogiem jest to, że jego główny składnik nie jest uprawiany w poblizu Biłgoraja, na piachu niestety nie rodzi się reczka (inaczej: gryka, itp.) lecz w dalszej odległości np. w okolicy Tarnogrodu.
Gdyby reczka była uprawiana pod Biłgorajem zaraz pewnie nazywała by się błgorajska Confused
Gość
PostWysłany: Śro 16:46, 12 Kwi 2006    Temat postu:

Lista produktów regionalnych:
http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleId=1300&TabOrgID=1526&AnnouncementId=3967

Tarnogród nie ma żadnego produktu regionalnego, a np. niedaleki Krzeszów (ponad 3 razy mniejszy) ma ich 3: "powidła krzeszowskie", "krupiak" (czyli pieróg), "kruszon".

Czy naprawdę nie można było zgłosić np. pieroga tarnogrodzkiego?

Czy wszystko musi być teraz biłgorajskie???
gs3
PostWysłany: Wto 19:20, 04 Kwi 2006    Temat postu: Pieróg i jego granice ...

Interesuje mnie sprawa granic występowania pieroga (wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera, ...).

Piszcie gdzie spotkaliście się z tym wypiekiem.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group