Autor |
Wiadomość |
Gość |
|
|
Gość |
Wysłany: Sob 20:41, 05 Sie 2006 Temat postu: |
|
Luchów Górny czy Dolny, Brzyska Wola, Jastrzębiec, tutaj jest znany, znam osobę z Gozdu lipińskiego, która się z tym wypiekiem nie spotkała. |
|
|
gosc |
Wysłany: Sob 19:32, 05 Sie 2006 Temat postu: |
|
pierog od zawsze ok.40 lat tyle ja wiem byl nieodlacznym skladnikiem menu w swieta wesela chrzty komunie w luchowie Gornym I w Luchowie Dolnym tez |
|
|
Gość |
Wysłany: Pią 18:00, 26 Maj 2006 Temat postu: |
|
kiedyś tam byłam ale to było z 10 lat temu.Wolałabym Tarnogród bliżej do rodziny, do znajomych miejsc.Jak się coś obije o uszy( w spr. wynajmowania pokoi lub domu na lato) to proszę dać znać na forum.
pozdrawiam |
|
|
Gość |
Wysłany: Czw 21:12, 25 Maj 2006 Temat postu: |
|
Niestety, z agroturystyką jest problem, nikt na terenie gminy nie prowadzi takiej działalności.
Z tego co wiem to najbliższe są nad Ożanną (Dąbrowica, Ożanna) gm. Kuryłówa pow. Leżajski. |
|
|
,,wolna`` |
Wysłany: Czw 14:56, 25 Maj 2006 Temat postu: |
|
Dzięki za przepis, w sobotę robię tygodniowe zakupy, może znajdzie się w markecie gryka-choć nie tarnogrodzka.
Ciekawe macie to forum piszcie co się dzieje w Tarnogrodzie, dawno tam nie byłam.Czasami będę zaglądać (w miarę wolnego czasu).
Czy w Tarnogrodzie jest rozwinięta agroturystyka, może ktoś wynajmuje pokoje lub domy na wakacje.Jeżeli tak to ,proszę o tel. bądź adres.
Pozdrawiam ,,wolna`` |
|
|
Gość |
Wysłany: Wto 19:24, 23 Maj 2006 Temat postu: |
|
Przepis powrócił na moją stronę, stroną główna, podstrona Kulinaria.
A gryka może być jaką kupisz, nie musi być z Tarnogrodu |
|
|
,,wolna`` |
Wysłany: Wto 18:57, 23 Maj 2006 Temat postu: |
|
Nie wiem, czy pieróg jest z Tarnogrodu czy z Biłgoraja, ale dla mnie i moje rodziny pieróg zawsze będzie podstawową potrawą ( regionalną) tego obszaru.
Proszę o oryginalny przepis ,, babciny`` na pieroga.Mieszkam w dużym mieście, więc będę miała trochę problemu ze zdobyciem tarnogrodzkiej gryki. Ale czego się nie robi dla tradycji.
Pozdrawiam |
|
|
Gość |
Wysłany: Nie 21:59, 21 Maj 2006 Temat postu: |
|
Najśmieszniejsze z pierogiem jest to, że jego główny składnik nie jest uprawiany w poblizu Biłgoraja, na piachu niestety nie rodzi się reczka (inaczej: gryka, itp.) lecz w dalszej odległości np. w okolicy Tarnogrodu.
Gdyby reczka była uprawiana pod Biłgorajem zaraz pewnie nazywała by się błgorajska |
|
|
Gość |
|
|
gs3 |
Wysłany: Wto 19:20, 04 Kwi 2006 Temat postu: Pieróg i jego granice ... |
|
Interesuje mnie sprawa granic występowania pieroga (wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera, ...).
Piszcie gdzie spotkaliście się z tym wypiekiem. |
|
|